Recoltarea de teste sanitație de pe mâini

teste sanitație de pe mâini

Recoltarea de teste sanitație de pe mâini le personalului care prelucrează și manipulează produse alimentare, pentru examen microbiologic

Prelevarea de teste sanitație de pe mâini le personalului se execută înainte de începerea lucrului.

Materiale:
– tampoane de sanitație cu tijă, sterile
– ser fiziologic steril

Teste sanitație de pe mâinile personalului

Teste sanitație de pe mâinile personalului

Tehnica de lucru (teste sanitație de pe mâini):
Cu tamponul ușor umectat în ser fiziologic se șterge fața palmară și spațiile interdigitale de la o mână, frecându-se cu tamponul de 3 ori pe același loc.
Se spală bine tamponul în serul fiziologic din 
eprubetă, se stoarce cât mai bine prin presarea lui pe pereții acesteia. Cu același tampon se execută în același mod, ștergerea celeilalte mâini.

Tamponul se introduce în eprubeta cu ser fiziologic, se etichetează și se trimite la laborator.

Transportul și păstrarea probelor:
Tampoanele se păstrează la temperatura de refrigerare (2-4 grd. C) până la introducerea în lucru în cadrul laboratorului specializat.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 976/1998 se verifică următorii parametri microbiologici:

  • Enterobacteriaceae
  • Stafilococi coagulazo-pozitiv
  • Stafilococi hemolitici

De pe un teste sanitație de pe mâini se determină un singur parametru microbiologic. 

Dacă se dorește determinarea a 2 parametri (enterobacterii și stafilococi) se recoltează câte un test pentru fiecare parametru.

Link-uri: